Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

Jørundgard

Kristindagene

10. juli 2003 - Svee ved Vågåmo

SveeFlott plass, fra veien ser det imidlertid litt slitent ut på grunn av hotellet som nå er nedlagt. Skinnet bedrar, på baksiden ligger noen flotte bygninger akkurat slik som for et par hundre år siden. Vi snakket lenge med bonden, en ung kar som drev å satte opp en diger ny låve for å lagre poteter. Skjønt "ny", han hadde kjøpt en diger gammel laftet låve og flyttet den på fire trailerlass. Tøft!

SveeI 1775 nevner Gerhard Schöning en steinsetning på Svee. Opprinnelig skal det ha 12 steiner. En stein er fortsatt bevart og står den dag i dag midt på tunet. Ifølge bonden på Svee skal det også ha vært en mye større stein, men den havnet på et tidspunkt på kirkegården som gravstein for en av bygdas menn.

Svee gård, logoVi forlater Svee og vet i alle fall hvem vi skal kontake dersom vi skal slå oss på mandelpotetbransjen. Fra Svee er det bare noen hundre meter til neste stopp.

Vågåmo
JO Gjendes gravJo Gjendes grav ligger like bak kirken. Gjende var en kjent friluftsmann på Ibsens tid som tjente penger på å guide eventyrlystne utlendinger. Noen mener at Ibsen delvis har brukt Jo Gjende som modell for Per Gynt. Om finnes ingen bevis for at det er riktig, men det er rart om Ibsen ikke fikk høre om Jo Gjende da han passerte gjennom Vågå og Lom.

På kirkegården står det også et minnesmerke etter Ivar Kleiven. Han var født i 1854 og en ivrig lokalhistoriker som fikk samlet inn og skrevet ned mange av de lokale fortellingene om Per Gynt. Ettersom vi skal videre over fjellet tar vi med oss dette som Ivar Kleiven skrev om farene ved å reise over Sognefjellet i gammel tid:

"Fjellviggja mellom vestlande' og Lom gjøyme på beine åt mangein som misste live i skodde og stygg-vêr, som fraus ihel, hell som kanskje fall for mordarhand".

Vi regner med at det skal gå bedre for vår del, men først skal vi en tur innom Lom.

Kommentar

Jutulporten i Prestberget, sagnet om Blessomen
Jutulporten er en spesiell bergformasjon ved fylkesvegen likeovenfor Jutulheimen bygdemuseum. Vi droppet imidlertid museet og konsentrerteoss om å ta noen bilder av bergveggen sin er formet som noe som særlig i skumringen kan minne om en lysende port. Ifølge de lokale sagnene bodde det et troll her som ble kalt Jutulen.

JutulportenI et av eventyrene fortelles det om Jutulen som skyssa Johannes Blessom som var på vei hjem etter en tur i Køjbenhavn. Det var om julekvelden og det gikk utrolig fort unna… Vel hjemme i Vågå sa skysskaren til Johannes at han ikke måtte se opp dersom han hørte et kraftig smell. Men Johannes glemte seg og kikket opp likevel. Da fikk han se Jutulporten som åpnet seg i det samme som Jutulen gikk inn og først da skjønte han hvem det var som hadde gitt ham skyss. Etter dette var Johannes skeiv i nakken akkurat i den samme stillingensom han hadde da han så opp.

Johannes Blessom var en historisk person, som levde på 1600-tallet, og Jutulporten passer perfekt inn i sagnet.

J H & P O M - Mediesenteret 2003