Reiseruten

i 1862

i 2003

Stedene

Topper i Jotunheimen

11. juli 2003 - Sognefjellet

I Sogn ble denne fjellovergangen kalt Dølafjellet, fordi dette var veien Dølene gikk, mens folk i Gudbrandsdalen kalte fjellet for Sognefjellet. For dem var dette veien til Sogn. Trafikken gikk mest den ene veien og etterhvert ble det hetende Sognefjellet. I gamle dager var dette en viktig handelsvei, for folk østfra som reiste til Bergenfor å skaffe seg varer som kom dit med skip.

Veteranbil over sognefjelletSognefjellsveien er nevnt allerede på 1400-tallet da noen bønder fikk i oppgave å holde veien farbart. Det må ha vært en stor oppgave som kan ha omfattet både broer og overnattingsbuer. Det kom ikke skikkelig kjørevei fram til Lom fra øst før i 1865, noe som førte til at mange i stedet tok turen vestover. Men etterhvert som forbindelsene på østlandet ble bedre mistet Sognefjellet sin betydning som handelsvei. I dag er det først og fremst en populær tuistvei.

MnnesmerkeSognefjellet ligger nord i Jotunheimen og er en av de mest værharde fjellovergangene i Norge. Her kan det snø selv midt på sommeren. I tidligere tider var det derfor en ganske farlig ferd over fjellet. Turen kunne ta flere dager og været kunne forandre seg svært raskt. Den største ulykken som vi vet om fant sted i 1813. Høsten hadde vært dårlig og folk var rett og slett i ferd med å sulte i hjel på vinteren. Seks mann fra Lom fikk i oppdrag å reise over fjellet for å hente mel i Luster. På fjellet ble de overrasket av et forferdelig uvær og både folk og dyr mistet livet.

Fantesteinen skiltFantesteinen I tillegg måtte de reisende være på vakt mot landeveisrøvere. Dette førte til at folk sjelden reiste alene over fjellet. Fantesteinen som også i dag ligger like ved veien forteller om denne tiden da landeveisrøveri også fantes i Norge. På Ibsens tid var ikke dette et stort problem lenger, men selv den gang gjorde en lurt i å ta noen forholdsregler.

Sognefjellsvegen fikk status som Norges første turistvei i 1997 og står ferdig opprustet som nasjonal turistvei i 2003. Vi følger veien videre ned til Turtagrø.

J H & P O M - Mediesenteret 2003