Reiseruten

i 1862

i 2003

Fantes det en historisk Per Gynt?

Det finnes historier om Per Gynt både fra Sødorp og fra Sel. Asbjørnsen fikk høre fortellingene på Sel, men de fleste historiene stammer fra Sødorp. For å gjøre forvirringen komplett fortelles det Høyfjellet av Gudei "Høifjeldsbilleder" at Per Gynt kom fra Kvam. Ingen har greid å forklare hvordan dette eventuelt henger sammen, men det kan godt hende at dette er et av Asbjørnsens mange litterære grep.

Enegbregt Hougen, som fortale historiene til Asbjørnsen, fortalte at han hadde hørt dem av sin bestemor. Hun kom imidlertid fra Lalm i Ottadalen så det ender opp som et skikkelig blindspor. I muntlig tradisjon kan imidlertid slike faktaopplysninger tilpasses situasjonen det fortelles i, men straks det blir skrevet ned ender det nærmest opp som fakta.

Uansett, på Sødorp heter det seg at Per Gynt holdt til på Nordgard Hågå. Gården ligger oppe i dalsiden ved Vinstra, men i tillegg er en stue fra gården satt opp nede ved hovedveien. I tillegg er det satt opp et minnesmerke på kirkegården noen hundre meter nedenfor Nordgard Hågå. På denne steinen står det: "Per Gynt, Per Olson Hågå, 1732-1785). For riktig å underbygge denne tradisjonen finnes det også et loft på Maihaugen som kalles "Per Gynt-stugu". Også dette huset stammer fra Nordgard Hågå.

J H & P O M - Mediesenteret 2003