Reiseruten

i 1862

i 2003

Ibsen i Bergen

I 1850 fikk Ibsen oppført stykket Kjæmpehøien ved Christiania Theater. Det var blant annet dette stykket som fikk den verdenkjente fiolinisten Ole Bull til å bli interessert i Ibsens evner som manusforfatter og instruktør. Sikkert er det i alle fall Ole Bull tilbød Ibsen en stilling som instruktør ved Det norske Theater i Bergen.

Det ble fortalt at Ibsen var pliktoppfyllende, men at han ikke var spesielt flink som instruktør. Allikevel lærte han mye nyttig om hva som kan gjøres for at et teaterstykke skal bli en opplevelse for publikum.

Bergen i 1857I 1856 hadde Gildet på Solhaug premiere. Stykket ble godt motatt av publikum i Bergen, men Ibsen fikk samtidig kritikk av Bjørnstjerne Bjørnson, som blant annet beskyldte Ibsen for plagiat. Suzannah ThoresenDet spørs imidlertid om Ibsen brydde seg noe særlig om dette, for den gode mottakelsen førte til en innbydelse til et selskap hvor han møtte den 19 år gamle Suzannah Thoresen. Ibsen gjorde sitt for å tekkes Suzannah og innsatsen ble kronet med hell, i løpet av høsten 1856 ble de to forlovet.

Ibsen var nok ikke akkurat den livligste fyren på byen, han var snarere en skikkelig festbrems. Suzannahs stemor karakteriserte ham som sjenert og tilbakeholden, en mann som foretrakk å lytte til andre snarere enn å snakke selv. Skjønt "taus og mystisk" kan fungere det også, i alle fall ga stemoren uttrykk for at Ibsen var en god match for Suzannah.

Året etter fikk Ibsen et fristende tilbud fra Kristiania norske Theater. Han ble tilbudt en stilling som artistisk direktør og de økonomiske betingelsene var såpass gode at han bestemte seg for å ta turen tilbake til Kristiania. Etter ett år på egenhånd i Kristiania kom Ibsen tilbake til Bergen for å gifte seg med Suzannah.

Da de var vel gift reiste Henrik og Suzannah til Kristiania sammen. På veien møtte de en ungdomsvenn av Ibsen fra Grimstad. Han fortalte senere at Ibsen i sin ungdom hadde et ganske merkelig syn på det å være gift. Han mente den gang at han og hans kommende kone skulle bo i hver sin etasje og si "De" til hverandre. Det ekteskapsidealet gikk nok raskt filleveien, ikke minst fordi den nygifte Ibsen langt ifra hadde råd til å leie to etasjer :-) Sikkert like greit.....

J H & P O M - Mediesenteret 2003