Reiseruten

i 1862

i 2003

Paul Botten Hansen

Paul Botten Hansen (1824 - 1869)

Paul Botten Hansen var noen år eldre enn Engebregt Hougen (han som fortale Asbjørnsen om Per Gynt), begge var elever hos Hans Pillarviken, skolestyreren som hadde mye av æren for videreføringen av den rike fortellertradisjonen i Sel. Det eneste som er igjen etter Pillarviken er imidlertid en innskrift på gravsteinen hans ved Sel kirke.

Botten gårdPå gården Botten drev de et overnattingssted for folk som var på reise gjennom Gudbrandsdalen. Hver eneste kveld kom nye folk til gårds og det ble fortalt historier, annen underholdning hadde man ikke dersom de ikke ble spilt opp til dans. Fra han liten kunne Paul sitte opp og lytte til det som ble fortalt, en blanding av personlige historier, kjente eventyr og gamle sagn.

Botten gårdPaul Botten Hansen vokste opp hos sine besteforeldre på Botten i Sel. Han ble senere en betydningsfull venn og inspirasjonskilde for Henrik Ibsen. I 1850 gikk de to sammen med Åsmund Olavsson Vinje i gang med ettidsskrift som fikk navnet "Andhrimner", oppkalt etter kokken i Valhall. Alle tre hadde flyttet fra landsbygda og hadde nok ikke alt for stor sans for mye av den romantiseringen av bygdelivet som preget kunst og litteratur på midten av 1800-tallet.

Også Botten Hansen hadde ambisjoner om å bli forfatter, et av verkene hans Huldrebryllupet bruker de tre vennene som forbilder for fortellingens tre gjennomgangsfigurer. Huldrebryllupet fortjener i seg selv knapt noen plass i historiebøkene, men mange av temaene og figurene brukte Ibsen senere når han skrev Peer Gynt. Botten Hansen var kanskje den enkeltpersonen som fikk størst innvirkning på Henrik Ibsens diktning.

J H & P O M - Mediesenteret 2003