Foto

Film

Lyd

Dokumenter

Databaser

Hitler besøker Norge

Propaganda

Motstand

Kaprolat

Frigjøringen

Andre nettsteder

Nettutstillinger

Forskning og
formidling


 

Kaprolat og den norske skiløperbataljonen
– en reise i 2003 tilbake til 1944

av Willy Tøndel

INNLEDNING

- Uanselige lå de der i den nordkarelske ødemarken, de to navnløse lave kollene som så vidt hevet seg over det myrlendte flate landskapet. De heter nesten alltid ett eller annet med osero, disse vannene. Osero Kapanez, Jeletosero, Tiikscheosero, Aschtachaosero for ikke å glemme de to største Pjaosero og Toposero. De to siste kan man se på satellittbilder på værvarslingen like syd for polarsirkelen, noen mil inn i Russland.

Slik starter Svein Arneberg sin fortelling om tragedien som fant sted i Karelen sankthansaften 1944. Dette er litt av historien om noe som kalles Den Finske Fortsettelseskrigen 1941 – 1944 , hvor 194 nordmenn falt. De fleste, anslagsvis 130 mann, på de to uanselige høydene, som ble kalt Hasselmann og Kaprolat. Dette er også litt av historien om de som tapte krigen. Nordmennene i Den Norske Skiløperbataljon var i tyske SS uniformer og underlagt 6. SS Gebirgdivisjon, som hadde ansvaret for fronten ved Kestenga - ca 60-70 km inn på russisk side av nåværende grense Finland/Russland. Dette var tidligere finsk område.


Foto: Willy Tøndel 7.7.2003. Minnesmerket over nordmenn som falt i den Finske Fortsettelseskrigen. Like utenfor Rovaniemi i Finland.

VIDERE >>