Bergen Befestningsverker Festung Bergen Kvarven fort Fjell fort Tellevik kystfort Festung Norwegen Arkivet Kart

Kvarven fort - det tyske angrepet 1940Det tyske angrepet på Norge i april 1940 var en vågal affære. For å lykkes var tyskerne avhengig av overraskelsesmomentet og norsk forvirring. Dette lyktes over all forventning. Tyskerne satt med god informasjon over de norske festningsanleggene.

Angrepet ble satt inn med hovedframstøt mot noen få norske byer. Flåtestyrken som skulle ha ansvaret for invasjonen via Bergen, besto av 11 fartøyer, med krysserne Köln og Königsberg i spissen. 1900 tyske soldater deltok i det første angrepet.

Angrepet på Kvarven
Kvarven hadde tre vanlige kanoner og tre haubitsere tilgjengelig ved angrepet, og brukte disse til å skyte på de tyske fartøyene som kom inn fjorden. Tyskerne besvarte først ikke ilden, men etter at "Königsberg" ble truffet, skjøt tyskerne tilbake. Tyske fly ble også satt inn i angrep mot fortet.

Mens denne kanonduellen mellom nordmenn og tyskere foregikk, satte tyskerne tropper på land for å ta festningen. På fortet befant det seg nærmere 400 norske offiserer og soldater. Disse kom nå i harde kamper med tyskerne som rykket opp fra tre sider. Til slutt var fortet helt omringet og videre kamp nytteløs. To norske soldater mistet livet i disse kampene.

Bilder fra 1900 | Historikk | Det tyske angrepet 1940 | Vandringer på Kvarven

20©05 Mediesenteret ved Høgskolen i Bergen