Tone og pappa drar til byen
 

Hovedside
01. fortelling
02. fortelling
03. fortelling
04. fortelling
05. fortelling
06. fortelling
07. fortelling
08. fortelling
09. fortelling
10. fortelling
11. fortelling

I dag skal Tone til byen med pappa. Tone synes at det er kjempemoro, for da skjer det alltid så mye spennende. Først pleier de å gjøre alle ærendene sine. Etterpå pleier de å gå på kafé og der spiser de sjokoladekake. Pappa drikker kaffe og Tone drikker varm sjokolade. I dag trenger Tone nye sko og pappa skal kjøpe poser til støvsugeren. Tone og pappa tar bussen til byen. De går hjemmefra akkurat når Tom skal sove formiddagsluren sin. Det er lørdag og mamma skal lage deilig middag til Tone og pappa kommer tilbake. Mamma sier at de ikke må spise for mye på den kaféen, for hun skal lage pizza i dag. Tone ler og sier at hun kan spise både sjokoladekake og pizza, ingen problemer med det. Tone vil ikke holde pappa i hånden mens de går bort til bussen. Hun er stor jente og klarer å passe seg for trafikken selv.

På bussholdeplassen blir Tone og pappa stående en stund. Tone lurer på hvilken buss som kommer først. Det går nemlig to busser forbi der hvor Tone bor. Begge bussene går til byen, men de går ikke samme rute. Tone liker best å ta 20-bussen, for den kjører forbi den store skolen der alle de hørende barna går. Tone synes at den skolen er kjempesvær. Pappa har fortalt at det er over 500 elever der. I første klasse på den skolen er det 26 elever. Tone synes at det er veldig mye. I hennes klasse er det bare 5 elever. Nå ser Tone at det kommer en buss. Hun håper at det er 20-bussen og ikke 21-bussen. Tone kan lese de to tallene, så nå står hun og ser spent på bussen mens den nærmer seg. Jo, det er 20-bussen som kommer. Tone går inn på bussen og setter seg ved vinduet mens pappa betaler. Så kommer han og setter seg ved siden av henne. Bussen kjører og Tone ser ut gjennom de store vinduene. Etter en stund kommer de til den store skolen. Det er ingen elever der i dag for det er jo lørdag. Men Tone ser at det er noen gutter som sparker fotball inne på skoleplassen.

Etter å ha kjørt i 15 minutter på bussen kommer de inn til byen. Tone trekker i snoren og ser at det begynner å lyse på et skilt oppe på veggen. Pappa har fortalt henne at det står "STOPPER" på skiltet. Tone har lært "S" og "O" og "E" og "R" og så kan hun "T" fra før for det er jo hennes bokstav. Men de to bokstavene i midten, de to som er helt like, de kan ikke Tone ennå. Bussen stopper og Tone og pappa går av. Her i byen vil Tone leie pappa for her er det så mange mennesker og så lett å gå seg bort. Først går de inn i en stor jernvareforretning. Der finner de mange forskjellige pakker med støvsugerposer på et stativ ved veggen. Pappa finner en lapp som han har i lommen. Der står det: MIELE AIR CLEAN, F233/37. Tone og pappa leter på stativet. Det er så mange forskjellige navn og forskjellige bokstaver. De leter og leter. Til slutt finne pappa de rette støvsugerposene. Han tar en pakke og de går til kassen for å betale. Posene er ganske dyre. De koster over 50 kroner. Det ser Tone på en papirlapp. Det står 50 kr. på den.

Så går Tone og pappa ut på gaten igjen og nå skal de finne en skobutikk. Pappa vet hvor det er. De går bort en lang gågate og Tone ser seg omkring mens hun holder pappa i hånden. Så mange skilt hun ser. Det står bokstaver på nesten alle sammen, store bokstaver og små bokstaver og bokstaver i alle mulige farger. Tone kjenner igjen noen av dem. Så er de i skobutikken. De behøver ikke huskelapp for å vite hvilke sko de skal kjøpe. Tone vet akkurat hva hun vil ha. Hun vil ha slike sko som Kari har. Kari er bestvenninnen til Tone. Mamma har sett skoene og sagt at de er både gode og fine så hun kan få lov til å kjøpe dem. Men Tone ser ikke de skoene i hyllene. Hun leter og leter, men det er helt umulig å se de skoene. Pappa prøver å forklare ekspeditrisen hvilke sko de skal ha, men det er vanskelig. Damen forstår ikke hva pappa sier. Tone blir fortvilet og sier til pappa at de skal gå til en annen butikk. De går. Det er mange skobutikker i byen så det er lett å finne en til. Der inne leter Tone spent etter skoene hun vil ha. Heldigvis finner hun dem i den butikken. De koster nesten 300 kr. men det sier pappa er helt i orden. Det er viktig med gode sko, sier pappa. Nå er arbeidet gjort og Tone og pappa kan gå på kaféen. Tone og pappa spaserer gjennom parken og bort til kaféen ved jernbanestasjonen. Da er det at det skjer noe som Tone slett ikke liker. Det skal du få høre om i neste fortelling.