Tone mister en tann
 

Hovedside
01. fortelling
02. fortelling
03. fortelling
04. fortelling
05. fortelling
06. fortelling
07. fortelling
08. fortelling
09. fortelling
10. fortelling
11. fortelling

Det er lørdag kveld. Mor og far skal i selskap. En barnevakt kommer og skal passe på Tom og Tone. Tone og Tom ser på at mor og far pynter seg før de går i selskapet. Mor sminker seg og har på seg en ny, nydelig kjole. Far har hvit skjorte, svart dress og han dufter av etterbarberingsvann. Når mor og far er klar til å gå, sier de "god natt" og "vær nå snille". Så klemmer de barna og rusler ut i kvelden.

Tone, Tom og barnevakten går inn i stuen og ser på Barne - TV. Deretter skal Tom legge seg. Tone sitter litt foran stuevinduet og ser ut mens hun lurer på hva hun og barnevakten skal gjøre når Tom har sovnet. Tone sitter og rugger på en løs melketann. Den har vært løs lenge, men faller ikke ut riktig ennå. Tone blir lei av å se ut av vinduet, så hun finner seg et eple og setter seg for å tegne. Hun tar et stort bit av eplet og da skjer det: den løse tannen faller ut. Tone blir først helt forskrekket. Hun løper ut på badet og ser seg i speilet. Hun blør litt. Der det før var en tann er det nå et hull. Tone føler med tungen. Det føles annerledes enn før. "Mor og far", tenker Tone, "jeg må fortelle det til mor og far". Men mor og far er i selskap og kommer ikke hjem før om mange timer.

Nå kommer barnevakten inn fra Toms værelse. Tom sover. Tone forteller hva som har skjedd og sier at hun selv vil fortelle mor og far om tannen som er borte. Men mor og far kommer veldig sent hjem, så sent at Tone da har sovet i mange timer. Barnevakten foreslår at Tone legger tannen i vann og forteller det til mor og far i morgen tidlig. Men det vil ikke Tone. Nei, mor og far må få vite det med en gang de kommer hjem. Da foreslår barnevakten at hun selv kan fortelle det til Tones mor og far når de kommer. Men det vil heller ikke Tone. Nei, Tone vil fortelle det selv med en gang de kommer hjem. Tone bestemmer at hun skal holde seg våken til mor og far kommer hjem. Hun setter seg i en stol i stuen. Hun har tannen i hånden og sitter og leker med tungen i det nye hullet foran nede i munnen. Klokken blir 21 og Tone begynner å bli søvnig, men hun vil ikke legge seg. En time senere er det blitt helt mørkt ute og Tones har store problemer med å holde seg våken. Barnevakten ser det, og prøver å overtale Tone til å legge seg. Hun sier at hun kan vekke Tone midt på natten når mor og far kommer hjem. Men det stoler ikke Tone på, hun er redd at barnevakten skal glemme det. Nei, det er best å holde seg våken til mor og far kommer. Da får barnevakten en lur ide. "Du kan jo skrive til mor og far og fortelle hva som har skjedd", sier hun. "Når mor og far kommer, kan de lese brevet ditt og da får de vite med en gang at du har mistet en tann i kveld. Og da blir det du selv som forteller dem det". Men Tone kan jo ikke skrive. Hun er seks år og har nettopp begynt i 1. klasse. Men barnevakten kan skrive og hun hjelper Tone med å si hvilke bokstaver hun skal skrive. De bruker lang tid, men til slutt er brevet ferdig. Slik ser det ut:

TIL MOR OG FAR
JEG HAR MISTET EN TANN I KVELD.
HILSEN TONE

Tone er fornøyd. Men hvor skal hun legge brevet slik at mor og far ser det og leser det med en gang de kommer inn døren? På bordet i stuen? Nei, de går kanskje rett og legger seg, uten å gå innom stuen først. I kjøleskapet, det kan hun legge brevet. Far tar seg alltid et glass melk før han legger seg og da vil han se brevet. Nei, kanskje han ikke drikker melk når han har vært i selskap. Nå tenker Tone at hun kan henge brevet opp på speilet på badet. Mor og far må jo pusse tennene før de legger seg, og da ser de nok brevet. Men tenk om de er så trøtte at de ikke pusser tennene? Tone tenker lenge og så sier hun: "Det beste er nok å legge brevet på hodeputen i sengen til mor og far. Da finner de det nok helt sikkert". Og det gjør de. Nå kan Tone endelig legge seg. Men først legger hun tannen i et glass med vann og setter det på nattbordet. Hun sovner fort med tungen inne i hullet der tannen har vært.

Senere på kvelden kommer mor og far hjem. Barnevakten forteller ikke hva som har skjedd, hun bare går hjem til seg selv. Mor og far går først inn i stuen. Så går de på kjøkkenet, for far må ha seg et glass melk før han legger seg. Så går de på badet og pusser tennene. Så er de klar til å legge seg. Da ser de lappen og leser at Tone har mistet sin første tann. De blir så glade og lister seg inn på rommet til Tone. Der åpner de forsiktig munnen til Tone og ser at en tann er borte. De leter etter tannen i et glass på bordet, men de ser ingen tann. Der står det bare et glass med vann og 10 kroner oppi. Så har tannfeen allerede vært hos Tone og gjort tannen om til en mynt.