Tone vil bli dyrlege
 

Hovedside
01. fortelling
02. fortelling
03. fortelling
04. fortelling
05. fortelling
06. fortelling
07. fortelling
08. fortelling
09. fortelling
10. fortelling
11. fortelling

Tone er veldig glad i dyr. Helt fra hun var veldig liten har hun likt å se på store og små dyr. Hun har mange dyrebøker, noen om husdyr og noen om ville dyr. Hun har bøker om dyr som bor i Norge og dyr som bor i andre deler av verden. Hun har bøker med bilder av dyr som er farlige for mennesker og andre dyr. De heter rovdyr. Hun har også en hel bok om dyr som lever i havet, nemlig om hvaler. Blåhvalen er et veldig stort dyr og Tone kan noen eventyr om hvaler også. Det finnes mange eventyr som handler om dyr. Tone kan "Hjemmemusa og fjellmusa", "Reven som gjeter", "Da reven og bjørnen skulle ha åker sammen", "Hvorfor bjørnen er stubbrumpet", "Hanen og høna", "De tre Bukkene Bruse som skulle til seters og gjøre seg fete" og mange andre eventyr. Tone har til og med sett i avisen at dyr kan være døve.

Tone elsker dyr og hun vil aller helst bli dyrlege når hun blir stor. Tone tror at døve personer kan bli dyrlege, men pappa vet ikke helt. Tone har bestemt seg for at hun vil bli dyrlege og da er det slik, tenker Tone. Det er tre ting Tone vet helt sikkert. Det ene er at de som vil bli dyrlege må gå lenge på skolen. De andre er at de må være veldig glad i dyr. Det tredje er at de må være veldig flinke til å lese og skrive. Tone kan godt gå lenge på skole og hun er veldig glad i dyr. Men det med lesing og skriving er Tone usikker på. Blir hun flink til det? Heldigvis tror både mamma og pappa at Tone blir kjempeflink til å lese og skrive, for Tone klarer alt hun bare vil.

Inn til huset der Tone bor er det to dører. En stor, blå dør på framsiden og en smal, hvit dør på baksiden. Den blå døren bruker de oftest. Men når det er sommer står det hvite døren nesten alltid åpen, for den døren er ut til hagen.
Da Tone kom hjem fra skolen en mandag i mai oppdaget hun at det var en edderkopp som hadde laget et stort spindelvev foran den blå døren. Det var et flott spindelvev. Tone satte fra seg sekken på grusen og satte seg ned på trappen. Der satt hun lenge og studerte edderkoppens arbeid. Edderkoppen var ganske stor, så Tone så den godt. Tone har en bok om edderkopper og den har pappa lest litt i. Tone vet at edderkoppene ikke er insekter, men kongroer. Edderkoppens kropp er delt i to deler, og den har åtte bein, ikke seks, slik som insektene har. Edderkoppene spiser insekter, det er derfor de lager de fine spindelvevene sine. Spindelvevet brukes nemlig til å fange insekter. Tone ser og ser. Men så husker hun at hun må gå inn og si fra til mamma at hun har kommet hjem. Hun løper bak huset og går inn den hvite døren. Så forteller hun mamma om det fine spindelvevet. Mamma rynker på nesen og vil vaske det vekk med en gang. Da protesterer Tone. Det spindelvevet skal få stå der til regnet vasker det vekk eller til vinden blåser det bort. Mor sier at da håper hun at det begynner å regne kraftig snart. Tone forstår at det er hennes ansvar å beskytte spindelvevet mot de menneskene som vil vaske det bort.

Tone går inn på rommet sitt. Der tar hun en papplate som hun har fått av bestefar og en rød tusj. Så skriver Tone på papplaten: GÅ INN HVIT DØR IKKE BLÅ DØR. Tone løper inn til mamma og spør hvordan hun skal skrive edderkopp. Mamma sier det og Tone skriver videre: EDDERKOPPEN BOR HER. Så løper Tone ut den hvite døren, rundt huset og bort til den blå døren. Der setter hun den fine plakaten hun har skrevet. Så får hun håpe at alle som vil inn den blå døren kan lese plakaten og gå bak huset. Men Tone tenker heldigvis veldig lurt noen ganger, for hun vet selvfølgelig at det er lurt å sette en plakat foran den blå døren inne i entreen også. Det er lett å glemme at de ikke skal bruke den døren i morgen tidlig når de har det travelt og skal ut. Tone løper inn i huset igjen, gjennom den hvite døren selvfølgelig, inn på rommet sitt og skriver på et papir: NEI!!!!! Den lappen henger hun på den blå døren inne i gangen. Hun bruker tape, mye tape, slik at lappen ikke skal falle ned. Nå er Tone sliten, det er mye arbeid å gjøre hvis man skal klare å redde edderkopper.
Hvor lenge tror du at spindelvevet fikk stå i fred utenfor den blå døren? I to dager. Da sa mamma at spindelvevet hadde regnet bort om natten. Tone trøstet seg med at edderkoppen nok hadde fått mange insekter de to dagene. Dessuten spant nok edderkoppen et nytt nett et annet sted, tenkte Tone.