Tone bruker mobiltelefon
 

Hovedside
01. fortelling
02. fortelling
03. fortelling
04. fortelling
05. fortelling
06. fortelling
07. fortelling
08. fortelling
09. fortelling
10. fortelling
11. fortelling

Du vet at Tone ikke kan lese og skrive så veldig mye ennå, ikke sant? Hun kan de fleste bokstavene og hun kan lese ganske mange ord, hun kan lese mamma, pappa, Tone, Tom, mel, buss, stopper, kake, foto og mange, mange flere. Når Tone tenker etter, kan hun faktisk lese ganske mye. Husker du også at Tone er døv? Likevel har Tone fått sin egen mobiltelefon. Nå skal du få se hva som skjedde hjemme hos Tone en ettermiddag og hvorfor mamma og pappa mener at Tone nå er så stor at hun kan sende og motta tekstmeldinger, eller SMS -meldinger.

Det var en sen ettermiddag, Tone og Tom satt i stuen og så på barne-TV sammen med pappa. De så på en morsom tegnefilm. Mamma hadde nettopp kjørt av gårde med bilen. Hun skulle på noe som heter klubb. Vet du hva en klubb er? Det skal jeg fortelle deg. Tones mamma har mange venninner. En kveld hver måned pleier alle disse voksne damene å møtes hjemme hos hverandre. De bruker kvelden til å spise deilig mat og drikke te og til å skravle. Det er en slik klubb Tones mamma er med i. Tone vet at de fem damene kan skravle hele kvelden uten stans, for det har Tone sett en gang det var mammas tur til å ha klubb.

I kveld er altså mamma på klubb hos Maria. Tone, Tom og pappa ser på Barne-TV. Plutselig sier pappa: Jeg tar med meg avisen og går på toalettet, kan du passe på Tom så lenge? Det kan Tone. Men like etterpå ringer teksttelefonen. Tone har egentlig ikke lov til å ta telefonen alene, for hun kan jo ikke lese og skrive så mye ennå. Men nå er mamma borte og pappa på do, så da synes Tone at hun må ta ansvar. Tone går til telefonen og trykker den på. Når hun har fått kontakt, skriver hun TONE* Den som ringer skriver en lang setning som Tone ikke forstår. Setningen er slik: HEI, DET ER SIRI. JEG VIL SNAKKE MED MAMMA ELLER PAPPA. ER DE HJEMME?* Tone ser at det står mange ukjente ord, men hun kjenner noen av dem. Hun kan lese MAMMA og PAPPA. Da forstår Tone at den som ringer vil snakke med mamma eller pappa. Tone tenker seg om, hvordan skal hun få sagt at mamma er ute og at pappa er på do? Hun vet ikke hvordan hun skriver VENT LITT. Dessuten liker ikke pappa å bli forstyrret når han leser avisen på do. Tone tenker litt, og så får hun en god ide. Hun skriver MAMMA BIL PAPPA WC* Tone husket ordet WC fra den gangen hun var på høresentralen og måtte finne toalettet selv. Tone ser fornøyd på bokstavene hun har skrevet. Forstår den som ringer hva hun mener? Heldigvis kommer pappa ut fra toalettet. Tone ser at han har en irritert liten rynke i pannen. Han liker ikke å bli forstyrret når han leser avisen, og i hvert fall ikke på do. Tone viser stolt at hun har klart å svare på telefonen. Pappa leser det som står der. Så smiler han bredt og overtar telefonen. Tone går inn til Tom og Barne-TV igjen. Like etter kommer pappa inn og roser Tone. Han sier at han er så imponert at han skal diskutere med mamma om det ikke er på tide at Tone får sin egen mobiltelefon slik at hun kan begynne å skrive og lese SMS-meldinger.

To dager senere har Tone fått mobiltelefon. Hun tar den med seg overalt, men hun får ikke lov til å ha den med inn i klasserommet på skolen. Den må ligge i en eske rett innenfor døren. En dag fikk hun god bruk for mobiltelefonen på skolen. Jeg skal fortelle deg hvordan. Det hadde ringt ut etter siste time. Tone skulle i dag reise hjem sammen med Odd, en av guttene i klassen. Odd bor langt fra skolen, så han pleier å kjøre drosje hver dag til og fra skolen. Tone og Odd står og venter utenfor skolen, men ingen drosje kommer. Når Tone skal gå inn på kontoret og be om hjelp oppdager hun at døren inn til skolen er låst. Da blir både hun og Odd fortvilet.

Men heldigvis har Tone mobiltelefonen sin og telefonnummeret til læreren er allerede i telefonlisten hennes. Tone skriver: TAXI ????????? og sender meldingen til læreren. Det går bare et øyeblikk, så kommer læreren løpende. Du kan tro at hun er forskrekket når hun ser at både Odd og Tone står utenfor skolen fremdeles og venter på drosje. Hun lover å ringe til drosjesjåføren og undersøke hva som har skjedd. Så går hun og Tone er lettet over at hun klarte å finne en lur løsning på problemet. Like etterpå kommer drosjen. Drosjesjåføren ser litt flau ut, han har nok misforstått beskjeden fra Odds mamma. Han trodde at det var Odd som skulle være med hjem til Tone, og da trengte de ikke drosje. Tone setter seg inn i baksetet sammen med Odd. Så finner hun fram mobiltelefonen igjen og skriver en ny melding til læreren. Hun skriver TAKK.