Verdens undergang
Ragnarok

Det skal komme en tid hvor tre vintre flyter sammen uten sommer imellom. Solskinnet blir svart og været farlig. Dette kalles Fimbulvinteren. Mange varsler vil komme om disse endetidene.

Menneskene står opp og kjemper mot hverandre, frende mot frende, bror mot bror. Det er vargtid. Ødeleggelsesmaktene samles, Midgardsormen kommer frådende opp fra havet og bukter seg innover land.

Fenrisulven sliter seg løs fra de lenkene den står bundet i og sluker alle som kommer i dens vei.
Det veldige skipet Naglfar kaster loss med jotnene ombord og setter kurs for kampplassen.
Ildjotnen Surt kommer fra Muspelheimen med flammende sverd og ild sammen med en hær av flammeryttere, og helhunden Garm halser avsted for å rekke striden.

 

Heimdall blåser i luren sin og kaller guder og mennesker til kamp mot disse fælslige vesenene.
Hva som så hender, er det forskjellige oppfatninger om. Noen sier at alle gudene går under i striden som følger, og sammen med dem alle menneskene. Himmelen revner og ulvene sluker sol og måne. Heimdal og Loke dreper hverandre, på samme måte som Tor og Midgardsormen.

Fenrisulven dreper Odin, men blir selv drept av Odins sønn Vidar. Frøy går mot Surt, men Surt vinner og kaster ild på hele verden. Verdenstreet Yggdrasil brenner og restene av verden synker i havet.

Enkelte mener at noen guder vil overleve. Verden blir født på ny, åkrene sår seg selv og ingen skal sulte lenger. Gudene finner igjen de gulltavlene de lekte med i tidenes barndom. Et nytt verdenstre gror opp fra restene av Yggdrasil, men dragen Nidhogg kommer flygende for å ta plass under det nye verdenstreet. Vanene står utenfor Ragnarok, og de overlever.

Kanskje gjør enkelte guder det også. Hod og Balder er i Helheim og overlever, og Høne overlever i Vanaheim. Kanskje blir den gode Balder den neste verdens Odin? Noen sier at også Heimdal overlever, fordi han har vært drept tidligere og vendte da tilbake, noe som vil skje denne gangen også. Han er den evige vokter av verdenstreet og har ni liv.

Gimle
Gimle er den vakreste av alle salene og lysere enn sola. Den skal overleve Ragnarok. Der skal de menneskene som overlever Ragnarok samle seg. Noen mener at bare ett eneste menneskepar overlever, nemlig Liv og Livtrase. Det fins visstnok flere himler, og Gimle ligger i den tredje himmelen som heter Vidblåin. Nå er det bare lysalver som bor der.

Bakgrunn
Beretningen om Ragnarok er antagelig farget av kristendommens forestillinger om Dommedag.
Vi finner mange likheter mellom Bibelens dommedagsfortelling og beskrivelsen av Ragnarok.
Derfor er det svært vanskelig å vite hvordan nordboerne opprinnelig tenkte seg verdens slutt.
Det er knyttet mange forbindelser mellom dagliglivet og det som skal skje i Ragnarok.

Skipet Naglfar er laget av avskjærte menneskenegler. Derfor må folk være påpasselig med å brenne opp neglene som de skjærer av seg, slik at de ikke bidrar til at Naglfar blir for stor og kan frakte mange jotner med seg.

Vidar makter å drepe Fenrisulven fordi han har sko som han setter i kjeften på ulven. De er laget av restene av skosåler som menneskene må samle på og ikke hive. Det fins flere ulike versjoner av hendingene i Ragnarok, på grunn av sammenblandingen med kristendommen.