Keltere, romere og Asterix

MEGALITTENE

DRUIDER

TEMPELRIDDERNE

KONG ARTHUR

GRALEN

DVERGER OG RINGER

KELTERE/ASTERIX

FANTASY

hovedsiden

 

 

Mer om kelterne

Kelterne hadde sin storhetstid mellom 600 før vår tidsregning og fram til år null. Da hersket de i store deler av Vest-Europa, og ca år 380 trengte keltiske stammer seg inn i selveste Roma og plyndret byen.
Det var den romerske hærføreren Cæsar som til slutt klarte å tukte kelterne og underlegge seg kelternes land. Da hadde romerne tatt både Frankrike (Gallia) og England (Britannia).

Kelterne var kjent som et krigerfolk, fryktet av fiendene sine. De malte seg i ansikt og på kroppen (hadde tatoveringer), mennene var glattbarberte men med lange hengebarter, og både kvinner og menn hadde langt hår. De var dyktige jordbrukere, og laget mye fin kunst. Både menn og kvinner likte å pynte seg, og bar masse smykker.
Det var kelterne som brakte jernet til folk nord for Alpene, og var de første som brukte jernplog og drev vekselbruk på markene.

Kelterne bygde ut det første veinettet i Europa, og forbedret vognhjulet (de lagde hjul av ett helt trestykke i stedet for mange småbiter). Romerne forteller at det var kelterne som oppfant såpen, og at de satte sin ære i å holde seg reine og fine. Kelterne var også flinke handelsfolk, og de drev handel med de fleste folkeslag i Europa på denne tiden.

Etter at romerne hadde underkuet de keltiske stammene, gikk den keltiske kulturen etter hvert under. De siste rester av selvstendige keltere trakk seg tilbake til deler av England (Wales), Irland og Frankrike (Bretagne), der de uforstyrret kunne bruke sitt eget språk (gælisk) og ha sin egen kultur helt fram til våre dager.

Mer om keltisk mytologi

Halloween og banshees

MER OM KELTERE * MER OM ROMERE * ASTERIX * BØKER * PEKERE