Historien om Tan`gun.

Fritt oversatt etter The story of Tan`gun (Nahm, A.C., Jones, B.J. and Lee, Gi-eun (ed): I Love Korea! Hollym Corporation; Publishers 1992) .
Ført i pennen av Kristin Hinna

For lenge lenge siden regjerte Hwanin i himmelen. Han hadde en sønn som het Hwanung. Fra himmelen satt Hwanung alltid og så ned på jorden. På jorden var det mange flotte fjell, elver og sletter. Blant alle fjellene var det et som bar navnet T’aebaek.

Hwanin viste at Hwanung ønsket å være på jorden for å regjere over menneskene der. Hwanin bestemte seg for å sende sin sønn til jorden og sa til ham: "Min sønn, jeg vet du har store planer for menneskene på jorden. Motta nå min himmelske velsignelse og dra til jorden." "Takk skal du ha Far" sa Hwanung til sin himmelske far. "Jeg vil dra dit og opplyse innbyggerne på jorden og lære dem hvordan de skal leve."

Etter dette tok Hwanung tre hellige segl og tre tusen medhjelpere og forlot himmelen for å dra til jorden. Han landet på toppen av fjellet T’aebeak hvor det hellige treet hadde stått. Det var her jordens innbyggere hadde hyllet himmelen. Da han ankom gav han plassen navnet.

Guddommens By, og her hadde han basen sin. Det var herfra han regjerte over menneskene. Han befalte guden for vind, regn, og skyer og han lærte menneskene hvordan de skulle dyrke mat, helbrede syke og gav den 360 regler for et godt liv.

Bilde av bjørnen og tigereb Da han holdt på med alle disse oppgavene kom det en dag en bjørn og en tiger til Hwanung. De bodde i en grotte like i nærheten av Guddommens by, og deres ønske var å bli menneske. De kom til Hwanung dag etter dag og ba ham om å gjøre dem om til mennesker.

Til slutt gav Hwanung hver av dem en stilk med burot og 20 båter med hvitløk. Han sa at dersom de spise dette og holde seg inne i hulen i 100 dager slik at de ikke fikk sollys på seg ville de bli forvandlet til mennesker.

Bjørnen og tigeren spiste bare stilker av burot og hvitløk og var inne i grotten. Det var ikke lett for dem å gjøre dette. I virkeligheten klarte ikke tigeren å motstå fristelsen for å gå ut, så etter noen dager gikk han ut. Men bjørnen var standhaftig og ble igjen inne i grotten.
På den hundrene dagen ble bjørnen forvandlet til en nydelig kvinne. Hun bygde seg en liten hytte på en stille og vakker plass og levde der. Men etter som dagene gikk følte hun seg mer og mer ensom. Hennes ensomhet ble så stor at til slutt holdt hun det ikke ut lenger. Hun gikk da til Hwanung og ba ham alvorlig: "Lord Hwanung, takk for at du skapte meg om til et menneske. Vil du være så snill og finne en ektemann til meg som kan holde meg med selskap?" Da Hwanung hørte dette fikk han medynk med henne, og forvandlet seg til en sterk og pen mann.

Etter dette giftet han seg med den unge kvinnen og de fikk en sønn som fikk navnet Tan’gun. Det var han som ble stamfar til koreanerne.

Tan’gun vokste opp å ble strek, og i 2333 f.Kr., for overer 4000 år siden grunnla han den nye nasjonen. Dette var det første kongedømme som utviklet seg på den Koreanske halvøy, og navner var Choson. I 1500 år hersket Tan’gun i landet, og i en alder av 1908 år ble han en fjellgud.

Tilbake til toppen.
Tilbake oversikt over eventyrene.

Tilbake til hovedsiden.