Fiskeren og skilpadden

Eventyr fra SriLanka fortalt av Shanthy Sheila Felecian.
Ført i pennen av Kristin Hinna

Det var en gang en fisker som hete Saranga. Hver dag stod han på stranden og kastet garnet sitt i sjøen. Ofte fikk han mye fisk.

Men en dag fikk ham en skilpadde i garnet sitt. En stor en. Saranga ble svært forskrekket. Forsiktig løsnet han på skilpadden, og kastet den ut igjen, fordi skilpadden er et hellig dyr.

Gudene i havet ble glad for at Saranga hadde spart skilpaddens liv. For og vise sin takknemlighet sendte gudene i havet en havfrue til Saranga. Hun var belønningen fordi han var god og mild mot skilpadda.

Vil du bli med til kongeriket mitt, spurte havfruen, og smilte til han. Det ville Saranga. I lang tid var han der, og han følte seg meget lykkelig. Men så hendte det noe.

Saranga begynte og lengte hjem. Jeg har slik lyst til og se landet mitt igjen, sa han. Bare for en liten stund. Men jeg kommer igjen.

Før han dro fikk han en gave av havfruen. Gaven var et trylleskrin. Du må ikke åpne det, sa havfruen. Ikke før du er tilbake her oss meg igjen. Ellers mister du ungdommen din.

Saranga kom tilbake til menneskene, men der var det ingen som kjente han igjen, ikke familien, ikke vennene. Alle hadde glemt hvordan han så ut.

Da møtte Saranga en vennlig gammel mann. Mannen tok Saranga med seg til en statue. Den har vi laget til minne om deg, fortalte mannen. Vi trodde du var død.

Nå ble Saranga lei seg. Kanskje ville han fortelle hva som hadde hent, og hvor han hadde vært. I alle fall åpnet han skrinet. Straks mistet han ungdommen sin, og falt død om.

Tilbake til toppen.
Tilbake oversikt over eventyrene.
Tilbake til hovedsiden.